Afvigernes ø
Et tankevækkende arrangement, hvor der med foredrag og musik sættes ord og lyd på, hvordan fortidens normalsamfund betragtede og behandlede dem, som skilte sig ud. Billetprisen er inklusiv kaffe og kage.
På Livø Anstalten blev seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere placeret, fordi de blev betragtet som uønskede i normalsamfundet. Det er den fortælling, som professor Poul Duedahl folder ud og sætter ind i rammen af de Kellerske Anstalter.
Historien om Livø Anstalten er fortællingen om en helt central side – og bagside – af velfærdsstatens og demokratiets danmarkshistorie. Den er fortællingen om, hvordan et land for ikke længe siden behandlede sine afvigere og fortællingen om et samfund i samfundet og dets skæbner – hvoraf en enkelt siden blev far til en dansk statsminister.
Poul Duedahl er professor ved historiestudiet på Aalborg Universitet, forfatter til bogen ’Afvigernes ø’ sammen med museumsinspektør Marie Clement Hagstrup og idémand til tv-dokumentaren ”Nyrup – søn af en udstødt”, som blev sendt på DR1 i januar 2023. Bogen har fået fremragende anmeldelser i de store landsdækkende aviser. Politiken tildeler bogen fem ud af seks hjerter, hvor den får følgende ord med på vejen: ”kernepensum for enhver kritisk samfundsborger”.
Louise Støjberg og Martin Rauff-Nielsen har, over en årrække, skrevet en trilogi af sange med afsæt i De Kellerske Institutioner. Institutionerne spillede en vigtig rolle i udviklingen af det danske forsorgs- og sundhedssystem i det 20. århundrede, og deres historie rummer vigtige vidnesbyrd om samfundets behandling af sine svageste.